Walburgislezing 2022

door Anneke B. Mulder-Bakker in Walburgiskerk, Zutphen

op zaterdag 5 november, 13.30 uur

Anneke Mulder doceerde Geschiedenis en Cultuur van de Middeleeuwen aan de Universiteit Groningen en aan de Central Michigan University in Mount Pleasant (VS).
Haar belangstelling gaat vooral uit naar de cultuur en de religie van ‘gewone’ mensen in de Middeleeuwen, niet van de theologen en de monniken, zoals ook blijkt uit haar boeken Verborgen Vrouwen. Kluizenaressen in de middeleeuwse stad (2007) en Gouden Legenden. Heiligenlevens en Heiligenverering in de Nederlanden (1997, met Marijke Carasso-Kok). Momenteel doet zij studie naar de 'geleefde vroomheid' in het Noorderland (Groningen en Friesland) in de Middeleeuwen.

In de lezing gaat mevrouw Mulder in op de wordingsgeschiedenis van de verhalen en de daarbij behorende beelden van Maria.

Deze tweede Walburgislezing wordt georganiseerd voor donateurs, vrienden, vrijwilligers, relaties en geïnteresseerden. Iedereen is welkom, toegang is gratis. Wilt u deze lezing bijwonen? Meld u zich dan voor 1 november aan via deze link.

Na de lezing wordt u een drankje en hapje aangeboden en is er gelegenheid voor een korte rondleiding langs Maria-afbeeldingen en een bezoek aan de Librije.

Maria in de Walburgiskerk

Anneke Mulder:Maria is in afbeeldingen prominent aanwezig in de Walburgiskerk. Dat is niet zo vreemd: in de Middeleeuwen was zij, naast Christus, de belangrijkste heilige tot wie gelovigen zich richtten. In mijn lezing ga ik op zoek naar hoe gewone gelovigen zich Maria voorstelden en hoe zij haar, voortbordurend op de schaarse gegevens in de bijbel, tot de machtige beschermvrouwe en zelfs tot de hemelkoningin maakten. Tegelijk was zij voor het gewone volk (in het bijzonder voor vrouwen) een vrouw dichtbij, die lijdt om haar zoon en dus begrijpt wat rouw en verdriet is.