Doe-orgel op rondreis door de Achterhoek

Op 1 november is in de Walburgiskerk in Zutphen het zogenaamde Doe-orgel feestelijk gepresenteerd. Dit orgeltje wordt ingezet voor erfgoedlessen aan basisschoolleerlingen in de Achterhoek. Het kan door een klas in drie kwartier zelf worden gebouwd en bespeeld. Daarna volgt een excursie naar een groot orgel in een kerk. Deze les is speciaal ontwikkeld voor Erfgoededucatie en Méér Muziek in de Klas en wordt o.a. gegeven in de Gudulakerk in Lochem en de Walburgis in Zutphen.

Een breed provinciaal orgel- en erfgoedsamenwerkingsverband heeft de aanschaf van dit Doe-orgel weten te realiseren. Het reist het in twee kleine kisten naar orgels in de Achterhoek waar schoolklassen meer leren door ter plekke zelf een bespeelbaar orgel te bouwen.

Erfgoedlessen ‘Reizen in de tijd’
De lessen zijn opgenomen in de leerlijn Reizen in de Tijd van Erfgoed Gelderland. Door de schooljaren heen maken de leerlingen meerdere reizen door de tijd in hun directe omgeving met speciaal gemaakt lesmateriaal. Meer info over Reizen in de tijd: www.muzehof.nl/reizenindetijd.

Artikel in de Stentor over het Doe-orgel: destentor.nl/mini-orgel-moet-achterhoekse-jeugd-weer-achter-het-klavier-krijgen