Toeristische tips rondom onze kerken

Een bezoek aan een van onze kerken is goed te combineren met een wandel- of fietstocht in de omgeving of bijvoorbeeld een stadswandeling die langs de kerk of synagoge voert. Hieronder vindt u enkele suggesties.

Achterhoekse kerkenpaden

Nog niet zo lang geleden waren veel van de lokale verbindingen in de Achterhoek onverhard, smal, ongeschikt voor snelverkeer en bedoeld om lopend van de ene plaats naar de andere te komen. Deze paden liepen over de velden en door de weilanden. 's Zondags liep men van heinde en verre naar de kerk via deze routes die allemaal gebaseerd waren op het oude recht van overpad. Het was een specifiek gebruik van de kerkenpaden. Deze paden zijn hersteld en vormen nu voor wandelaars en fietsers een rustige en veilige verbinding in het landelijk gebied. Er zijn tien fietsroutes ontwikkeld, gebaseerd op de kerkenpaden en samengesteld aan de hand van het fietsroutenetwerk. Meer informatie: www.achterhoeksekerkenpaden.nl.

Bronckhorst-tour

Deze fietstocht (44,2 km) voert u door een deel van de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. De start is bij café/restaurant Den Bremer in Toldijk, gelegen aan de N314, Zutphen-Doetinchem. De tocht loopt via Hummelo en Keppel, gaat langs een deel van de IJssel en komt via het kleinste stadje Bronkhorst en het dorpje Baak terug in Toldijk. Meer informatie: www.routeyou.com/route/view/5106/fietsroute-bronckhorst-tour.nl.

Oude IJssel-route

De Oude IJssel-route voert u door mooie delen van de Achterhoek. De hele route is 62 km en wordt met ANWB-borden aangegeven; eventueel kan de route in Hummelo in twee delen gesplitst worden. U kunt de route op verschillende plaatsen starten. Mogelijke startplaatsen zijn: Hummelo, Zelhem, Doetinchem en Doesburg. Meer informatie: www.routeyou.com/route/products/27480/fietsroute-oude-ijssel-route-anwb.nl.

Rondleidingen in en om Wageningen

Het Gilde Wageningen organiseert wandelingen in en om Wageningen. Voor groepen kunnen alle wandelingen gedurende het gehele jaar en op zowat elk gewenst tijdstip worden afgesproken. Bij hun stadswandeling is bijzondere aandacht voor de Grote Kerk, de geschiedenis van WOII en het Bevrijdingsraam. Meer informatie: rondleidingenwageningen.nl.

Steun de Stichting
Word donateur, voor beheer en behoud van religieus erfgoed in Gelderland