Stadswandeling Joods Zutphen

Tijdens de stadswandelingen 'Joods Zutphen' loopt u langs gebouwen waar Zutphense joden geleefd, gewerkt, 'gekerkt' en ondergedoken gezeten hebben. Aan de hand van de panden krijgt u mooie, grappige en spannende verhalen te horen. In elk verhaal doemt onvermijdelijk de Tweede Wereldoorlog op.

Elk jaar organiseren de Plaatselijke Commissie van Gelderse Kerken in Zutphen - het bestuur van de Nederlands Israëlitische Gemeenschap (NIG) De Stedendriehoek - en de werkgroep Geschiedenis Joods Zutphen stadswandelingen door Joods Zutphen. Aan de hand van gebouwen, panden en sporen van Joods leven wordt onder leiding van een gids een route gelopen door de Nieuwstad en het Barlhezekwartier. Daarbij wordt verteld over de gebouwen en hun bewoners uit het verleden. Dat levert een beeld op van het Joodse leven in Zutphen, voornamelijk van voor 1945.

stadswandeling_joods_zutphen___vertrek_bij_de_synagoge

Rond 1800 begon het Joodse leven in Zutphen op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw kende Zutphen een grote, bloeiende Joodse gemeenschap. De gevolgen van de Jodenvervolging 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Zutphen. Tijdens de wandeling wordt niet alleen aandacht gegeven aan de gebouwen, maar juist ook aan de voormalige bewoners. Zo wordt over slager Hamburg verteld, zijn voorouders hadden al in 1836 een zaak aan het Broederenkerkhof. Ook aan bod komt voddenkoopman Meyer Lipschits voor wie een fraai muurmonumentje is opgericht. Op deze manier komen de deelnemers aan de wandeling veel te weten over het ontstaan van de Zutphense Joodse gemeenschap vanaf het eind van de achttiende eeuw en het grotendeels verdwijnen daarvan in de oorlogsjaren.

stadswandeling_joods_zutphen___stolpersteine_in_zutphen

Benieuwd naar de verhalen?

Loop dan zelf een keer mee met de stadswandeling Joods Zutphen. De wandeling start bij de ingang van de synagoge in de Dieserstraat om 13.30 uur. De route van ongeveer 1½ uur eindigt met koffie/thee in de synagoge.

Kijk op de website van N.I.G. De Stedendriehoek voor een overzicht van de geplande stadswandelingen.

Bezoek evenementen in onze kerken
Bekijk de agenda voor de laatste activiteiten
Steun de Stichting
Wordt donateur, voor beheer en behoud van religieus erfgoed in Gelderland
Zelf ook een keer meelopen?

Wilt u ook een keer met een gids wandelen langs sporen van Joods leven in de Zutphense Nieuwstad en de Barlheze? Meld u dan aan voor een van de stadswandelingen. Op deze website kunt u zien wanneer de volgende wandeling is en vindt u informatie over aanmelding e.d. De wandelingen starten om 13.30 uur bij de ingang van de synagoge in de Dieserstraat. De route duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt met koffie en thee in de synagoge.

Meer lezen?

U kunt meer lezen over de kinderen van Meyer Lipschits en andere Joodse Zutphenaren op het Digitaal Joods Monument.