Masterclass viool in Kluntjespot

Op 13 en 14 mei konden acht violisten zich onderdompelen in de muziek van Bach, Barber, Beethoven, Brahms, Grieg, Korngold, Kreisler, Messiaen, Paganini en Schumann. Zes jonge professionals kregen les van conservatoriumdocent Peter Brunt, terwijl Tim Brackman twee enthousiaste amateurviolisten uit de gemeente Berkelland onder zijn hoede nam. Op de tweede dag zette pianiste Marianne Boer zich achter de vleugel om de deelnemers tijdens hun lessen op de piano te begeleiden. Ter afsluiting vond een informele presentatie plaats, waarbij álle deelnemers de ingestudeerde stukken aan elkaar voorspeelden.

Omdat het niet mogelijk was de masterclass bij te wonen, is een filmpje (YouTube) gemaakt met een impressie van deze inspirerende dagen.

Bij de amateurs gingen de lessen over viooltechniek zoals stokbeheersing, streektechniek en de verschillende klankkleuren die je daarmee kunt maken. Daarmee kwam in één adem ook interpretatie aan de orde: welke klank past bij deze passage, welk verhaal of welke emotie wil je overbrengen en hoe doe je dat dan?

Bij de professionals lag de nadruk meer op het detail, zowel qua techniek als qua interpretatie. Onderwerpen als precieze vingerzettingen, elke noot kleur en betekenis in de muzikale zin geven, de zinnen in het verhaal plaatsen passeerden de revue.

Alle deelnemers waren het er over eens: voor de komende tijd hebben ze een ‘boost aan inspiratie’ opgedaan voor hun vioolspel. Of het nou voor het concertpodium of voor hun eigen huiskamer is.