Mei 2016 – Kamermuziek Festival tussen Maas & Waal 2016

Op 27, 28 en 29 mei is het weer zo ver: het Kamermuziek Festival tussen Maas & Waal in Leur. Elk jaar organiseert de wereldberoemde violist Christiaan Bor drie concerten in de Dorpskerk van Leur. Dat doet hij samen met de andere leden van zijn Reizend MuziekGezelschap. Ook nodigt hij jonge musici en prijswinnaars van het Prinses Christina Concours uit. Deze wisselende combinaties van oude rotten en aanstormend talent leidt elk jaar weer tot intens samenspel.

Christiaan Bor is de oprichter en artistiek directeur van het Reizend MuziekGezelschap. Wat maakt het driedaagse Kamermuziek Festivaltussen Maas & Waal zo bijzonder? De oude meesters van het muziekgezelschap geven hun vakmanschap door aan jong, aanstormend talent. Festivalgangers kunnen de voortgang die de getalenteerde beginnelingen maken stap voor stap volgen, van de masterclasses in de Maalderij tot de generale repetities en de optredens in de Dorpskerk op vrijdag- en zaterdagavond. Op zondagmiddag is het slotconcert met aansluitend een feestelijke high tea voor alle musici en het publiek.

bor_van_poucke_strijbos_en_vandeneynden_c2a9adriaan_van_de_polder

Overal in Leur klinkt muziek

Alles is op loopafstand en tussendoor kunnen bezoekers van het festival heerlijk wandelen op het landgoed, koffie drinken bij Bezoekerscentrum Leur en dineren in Restaurant De Leurse Hof. Tijdens het festival wordt overal in Leur gemusiceerd. Niet alleen tijdens de concerten en de vrij toegankelijke masterclasses, maar ook in de weilanden tussen de koeien kun je violisten horen repeteren. Zelfs vanuit de hooiberg klinkt muziek. Dit jaar is er voor het eerst ook een expositie te zien van de zelfportretten van Philip Akkerman. In de voorverkoop zijn de kaarten €20 per concert. U kunt ook een passe-partout voor de drie concerten kopen voor €50 (27, 28 en 29 mei 2016).

Hoe Bor in Leur terecht kwam

Het begon allemaal met een bezoek van Christiaan Bor aan Inge van Verschuer en haar man op de Heerlijkheid Leur. ‘Wow. Hier moeten we wat organiseren’, liet de violist zich ontvallen. Nog geen jaar later was de eerste editie en eind deze maand vindt het festival alweer voor de dertiende keer plaats. Bekijk de video van vorig jaar om een beeld te krijgen en alvast in de stemming te komen.

Programma vrijdag 27 mei 2016,

Het concert in de Dorpskerk van Leur begint om 20:00 uur. Op het programma staat:

  • Bruch, Vier stukken, op.83 voor klarinet, altviool en piano.
  • Dvorák, Sextet in A, op.48 voor twee violen, twee altviolen en twee cello’s.
  • Mendelssohn, Octet in Es, op.20 voor vier violen, twee altviolen en twee cello’s.

Zaterdag 28 mei 2016

Masterclasses in de Maalderij, 10:00-12:00. Tijdens het concert (aanvang 20:00 uur) wordt gespeeld:

  • Bartók, Vier Duo’s voor twee violen.
  • Presentatie laureaat Prinses Christina Concours 2016.
  • Mozart, Sonate in Bes, KV 378 voor viool en piano.
  • Brahms, Pianokwartet in A, op.26.

Zondag 29 mei 2016

Masterclasses, 10:00-11:30. Concert, aanvang 14:00 uur:

  • Prokofieff, Ouvertüre op Hebreeuwse thema’s, op.34 voor klarinet, piano en strijkkwartet.
  • Schumann, Märchenerzählungen, op.132 voor klarinet, altviool en piano.
  • Chausson, Concert in D, op.21 voor viool, piano en strijkkwartet.