Businesspartners

Sinds 2011 kunnen bedrijven en instellingen zakenpartner worden van Gelderse Kerken. Zakenrelaties betalen een jaarlijkse bijdrage. Als tegenprestatie ontvangen deze bedrijven informatie over onze activiteiten en kunnen ze onze kerkgebouwen huren voor hun bedrijfspresentaties en dergelijke. Uw bedrijf wordt vermeld in het kwartaalblad Venster en (met logo & korte beschrijving) op de website. Ook organiseren wij jaarlijks een netwerkbijeenkomst rond een inhoudelijk thema.

Ook interesse om voor een jaarlijkse bijdrage van € 200,- businesspartner te worden? Neem dan contact met op met onze penningmeester Leo Uijl. Hij informeert u graag over de mogelijkheden. U kunt een bericht sturen naar info@geldersekerken.nl, u ontvangt dan meer informatie over deelname als zakenrelatie en een aanmeldingsformulier.

Foto © Seebe Janssens 2015
Foto © Seebe Janssens 2015

Een zakenrelatie aan het woord
In kleine gemeenschappen zijn kerken een baken in het dorp, in het veld. Een organisatie als Gelderse Kerken is nodig om ervoor te zorgen dat die kerken niet verloren gaan. En omdat Gelderse Kerken zorgvuldig met dit religieus erfgoed omgaat, is de kans op subsidie van de provincie Gelderland groot. Zoals voor de restauratie van de kerk in Kranenburg.
Voor ons is dit een prachtige klus, want het is een complete en complexe restauratie. Niet alleen schilder- en metselwerk, maar ook restauratie van glas in lood, leibedekking, natuursteen en zinken daken. Geen alledaags werk dus.
De leerlingen die in ons bedrijf het vak leren, steken hier veel van op. Zo zien ze dat restauratie ook betekent: oplossingen bedenken voor ad-hoc problemen en werken op lastige plekken. Maar het geeft hen veel voldoening, omdat ze mogen bijdragen aan het behoud van een historisch gebouw.
Eric Hoffman, Bouwbedrijf Hoffman

Acel Installaties, Doetinchem

De toegevoegde waarde van Acel zit hem in de mensen: geschoolde vakmensen, ambitieus in hun werk, die gaan voor kwaliteit. Wij werken volgens de nieuwste technieken en conform certificering-instanties, zoals KOMO, VCA en Veritas. Acel is actief in de nieuwbouw en renovatie van woningen en utiliteitsbouw, maar werkt ook veel voor particulieren.

Lees verder

Acel is totaal-installateur op het gebied van:
• Centrale verwarming
• Riolering
• Inbraakbeveiliging en branddetectie
• Elektrotechniek
• Luchtbehandeling/airconditioning
• Domotica
• Waterinstallaties
• Loodgieters- en zinkwerk
• Service en onderhoud
• Gasinstallaties
Acel werkt aan uiteenlopende opdrachten voor zowel zakelijke klanten als particulieren, zoals: Utiliteitsgebouwen; Kantoren; Particuliere woningen; Woningbouwverenigingen; Zorginstellingen; Schoolgebouwen; Gemeenten; Sportcomplexen.
Wij beheersen alle disciplines van het installatie-werk, zoals ontwerpen, begeleiden, onderling afstemmen en uitvoeren, waarbij u toch maar één aanspreekpunt heeft. Acel is sterk in de samenwerking met vele erkende aannemersbedrijven in de regio. Binnen deze samenwerking staat garantie voor kwaliteit en betrouwbaarheid al meer dan 40 jaar centraal!

acel

Website: http://www.acel.nl

B.F. van Tienen Aannemersbedrijf, Nijmegen

B.F. van Tienen Aannemersbedrijf heeft een bestaansrecht sinds 1818 en brengt zo op traditie gebaseerde kennis mee van het oude ambachtelijke vakmanschap bij restauraties en renovaties. Met een zelfde gevoel voor kwaliteit realiseert aannemersbedrijf van Tienen ook verbouw en nieuwbouw. De nieuwe generaties hebben in de loop der tijd de nieuwe ontwikkelingen zoals duurzaamheid meegenomen in de bedrijfsvoering. Door deze brede ervaring is aannemersbedrijf van Tienen in staat om monumentale panden met respect te restaureren en dusdanig in te vullen voor een nieuwe functie met hun eigen eisen.

Lees verder

Dit aannemersbedrijf kenmerkt zich door de korte lijnen in de bedrijfsvoering waardoor overdracht beperkt blijft en flexibiliteit groot is. We hebben een vast gemotiveerd team dat op elkaar is ingewerkt. De diversiteit in het soort projecten evenals opdrachtgevers, te denken aan professionele en particuliere opdrachtgevers, geeft ons de inspiratie om telkens weer met een uniek project aan de slag te gaan. Dit geldt ook voor onze hoofduitvoerders, timmerlieden en metselaars die elke keer geprikkeld worden om met een vaste ploeg op het werk hun eigen project tot een goed kwalitatief eindresultaat met oog voor detail te brengen zodat de klant tevreden is.

 tienen

Website: http://www.bfvantienen.nl

Boerman Kreek Architecten, Steenderen

Wij zijn Boerman Kreek Architecten. In de wereld van duurzame vormgeving en esthetiek voelen wij ons thuis. Ontwerpen is voor ons het zoeken naar de vanzelfsprekendheid. Naar een synergie van vorm, comfort, functie en rendement. Wij geloven in architectuur waarbij de drie-eenheid: mens, techniek en natuur centraal staat. Gebouwen met een sterk en persoonlijk karakter. Dit bewijzen wij al ruim veertig jaar.

Lees verder

Onze manier van werken is erop gericht de culturele en ecologische waarden van een locatie te respecteren en te vergroten. Als architecten zijn we de intermediair tussen een wens en haar realisatie. Voor ons betekent dat het verantwoord bij elkaar brengen van esthetische, duurzame en financiële wensen en mogelijkheden. Een balans tussen een optimale beleving, een realistisch bouwproces en een duurzaam resultaat.
De financiële uitgaven, die nieuwbouw of restauratie, verbouwing of renovatie met zich meebrengen, verplicht ons er een maatschappelijke waarde aan mee te geven. Dit doen we onder andere door in het project innovatieve, ecologisch verantwoorde keuzen te maken en deze architectonisch te integreren. Hierdoor hebben onze gebouwen op de langere termijn in elk opzicht een hogere opbrengst. Materieel en Immaterieel.
Architectuur voor en door mensen. Ontwikkeld met de kennis en ideeën van nu, met een scherp oog voor de bewoners van morgen. Architectuur in haar puurste vorm.

 boermankreekarchitecten

Website: http://boermankreek.nl

Bouwbedrijf Hoffman, Zutphen

Bouwbedrijf Hoffman met vestigingen in Beltrum en Zutphen is een speler van formaat op de gespecialiseerde markten voor renovatie en onderhoud en restauratie en herbestemming.

Lees verder

Bouwbedrijf Hoffman is specialist bij uitstek. Enerzijds in de renovatie en het onderhoud van gebouwen, anderzijds in de restauratie en herbestemming van monumenten en andere historische bouwwerken. Als specialist in renovatie en onderhoud presenteren we altijd maatwerk en verrassen we met doordachte praktische oplossingen. Als lid van de Vakgroep Restauratie zijn we Erkend Restauratie Bouwbedrijf en hebben we de kennis en het vakmanschap om uw culturele erfgoed de glans van weleer te geven en voor de toekomst te bewaren.

 logo_businesspartner_SOGK_hoffman_zutphen

Website: http://www.bouwbedrijfhoffman.nl/

Burgers van der Wal, Doetinchem

Met circa 85 vaste medewerkers is Burgers van der Wal een van de grotere en toonaangevende specialisten op het gebied van schilderwerk en vastgoedonderhoud, waarvoor het fundament al werd gelegd in 1852 en die gebaseerd is op visie, innovatie, kwaliteit en een klantgerichte ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit. Een onderdeel van de werkzaamheden wordt gevormd door monumentaal onderhoud.

Lees verder

Burgers van der Wal helpt de waarde van de panden te herstellen of in tact te houden. Het in authentieke staat herstellen van monumentale gebouwen wordt benaderd met een vrijwel militaire precisie. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Burgers van der Wal onderhoud naast een flink aantal landhuizen en kastelen ook kerken.

De specifieke kennis voor het restaureren en onderhouden van kerken is bij Burgers van der Wal gewaarborgd. Bij historische schilderwerk wordt vooraf grondig onderzoek gedaan naar de onderliggende verflagen en worden op basis van labanalyses de verven gekozen die het juiste authentieke karakter geven. Een onderdeel van deze tak van sport vormt ook het decoratieve schilderwerk op allerlei interieurdelen (bijv. hout- of marmerimitatie) en natuurlijk glas in lood. Het opnieuw verloden, ontbrekend glas invoegen en de panelen plaatsen tussen dubbele beglazing of voorzien van voorzetbeglazing. Tot slot kan Burgers van der Wal ook zorgdragen voor de bouwkundige restauratie. Zo hebben zij o.a. als partner van SOGK al vele oude Gelderse kerken mogen restaureren en onderhouden.

burgersvanderwal

Website: http://www.burgersvanderwal.nl

Conserduc-Renofors, Sliedrecht

Conserduc-Renofors is hét aanspreekpunt voor architecten, adviesbureaus, bouwkundige bureaus, makelaars, (restauratie)aannemers, woningbouwverenigingen, overheidsinstellingen en particulieren. We zijn gespecialiseerd in het inspecteren en behandelen van de meest uiteenlopende panden. Van kerken, kastelen, paleizen en landgoederen tot molens, boerderijen, grachtenpanden en industrieel erfgoed.

 logo_businesspartner_SOGK_conserduc_renofors_sliedrecht (1)

Website: http://www.conserducrenofors.nl/

Dijkman Bouw, Warnsveld

Dijkman Bouw, een bouwbedrijf dat haar afspraken nakomt en vakwerk levert. Of het nu gaat om het plaatsen van een dakkapel, de restauratie van een monumentale boerderij of om het bouwen van een compleet nieuwe woning of bedrijfspand, wij leveren niet alleen de kennis en de materialen maar ook de mensen waarop u kunt bouwen. Een uitspraak waar u ons aan mag houden! Meer informatie over ons bedrijf en onze diensten vindt u op onze website.

 dijkman

Website: http://www.dijkmanbouw.nl

Donatus Verzekeringen, Rosmalen

Al vanaf 1852 is Donatus specialist in het verzekeren van kerken, kloosters en monumentale objecten en gebouwen. Daardoor beschikken wij over een unieke bouwkundige kennis, grote verzekeringstechnische ervaring en brede expertise. Dat zorgt voor rust en vertrouwen bij onze cliënten. En maakt van Donatus dé verzekeraar van beeldbepalende kerken, kloosters, buitenplaatsen en monumenten in Nederland.

Lees verder

Onderlinge verzekeraar

Donatus is een onderlinge verzekeraar. Wij werken zonder winstoogmerk en betalen eventuele overschotten uit de brandverzekeringen (opstal, inboedel en inventaris) terug aan onze leden. De laatste 10 jaar bedroeg die restitutie gemiddeld meer dan 40%! Bij schadeafhandeling zijn we loyaal en royaal.

Visie
Als dé verzekeraar voor gezichtsbepalende gebouwen, monumenten, buitenplaatsen, kloosters, kerken en herbestemde kerkgebouwen in Nederland, zetten wij ons in om deze monumentale en religieuze erfgoederen in ons land te blijven beschermen. Zodoende dragen wij bij aan het behoud ervan. Als onderlinge verzekeraar hechten we grote waarde aan ons solidariteitsprincipe en non-profit karakter. Onze verzekerden zijn betrokken bij onze interne organisatie via de Ledenraad, waarin zij zelf de leden mogen benoemen.

 donatus
Website: http://www.donatus.nl

GlasBewerkingsbedrijf Brabant, Tilburg

Glaskunst gaat verder dan een schilderij, het beweegt mee met het licht van de dag. Glas is een functioneel product. Het biedt bescherming en laat het licht binnenvallen. GlasBewerkingsbedrijf Brabant (GBB) zorgt dat het karakter van glas door kleur, vormgeving en bewerking optimaal tot hun recht komt. De beleving van een ruimte wordt zoveel aangenamer en de glascreatie is een wezenlijke verrijking van de omgeving.

Lees verder

De grootte van het bedrijf (meer dan 20 werknemers) maakt dat GBB het tempo van bouwplanningen kan volgen. De meer dan 60 jaar ervaring en het kleurrijke vakman- schap resulteren in duurzame en spraakmakende glasobjecten. GBB gaat graag de uitdaging aan om innovatieve oplossingen te bieden voor complexe nieuwe glascreaties of glasrestauratiewerken en neemt de verantwoording om zorgvuldig en in goed overleg met de opdrachtgever het project uit te voeren.

GBB werkt met ambachtslieden en werkt tevens intensief samen met kunstenaars over de hele wereld en begeleidt hen in het glasambacht. Hiervoor beschikt GBB over een groot atelier, louter bestemd voor gast kunstenaars die hier naar hartenlust kunnen ontwerpen schetsen, experimenteren en creëren om zo uiteindelijk hun glasdroom te realiseren.

Website: http://www.gbb.nl

Glasstudio GlasPro

Het restaureren van glas in lood, het plaatsen van nieuw glas in lood of het plaatsen van beschermende beglazing vereist deskundigheid. Dan komt het aan op een geschikte partner, op een bedrijf met kennis van zaken en ambachtelijk vakmanschap. GlasPro is dat bedrijf.

GlasPro staat voor een persoonlijke benadering, wij denken graag met u mee in het vroegste stadium van uw plannen.

 glaspro_logo_businesspartner

Website: http://www.glaspro.nl

Hotel 's Gravenhof
Een weekendje Zutphen? Dan is Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen in het centrum van de stad een toplocatie. Alleen al in het hotel zelf komt de historie u tegemoet, met architectuur uit de zeventiende eeuw en schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Vanuit het hotel loopt u door de kronkelende straten en steegjes van het oude Zutphen langs bezienswaardigheden als de Sint Walburgiskerk, de Berkelpoort en de vele hofjes. Vanuit Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen zijn prachtige fietstochten te maken.

Lees verder

Hampshire Hotel –’s Gravenhof Zutphen biedt meer dan alleen hotelkamers. Het is tevens een zeer geschikte locatie om met familie, een groep vrienden of collega’s iets te vieren. Het is met recht een uniek plekje zo midden in het historische centrum van Zutphen, goed bereikbaar per trein of auto. Een gezellig ontvangst met familie of vrienden, een High-Tea, een heerlijk culinair diner bij kaarslicht of juist een uitgebreid buffet of een feestavond, het is allemaal mogelijk! Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen biedt volop mogelijkheden voor elke gelegenheid. U bent van harte welkom om de sfeer te proeven en een kijkje te nemen.

Website: http://www.hotelsgravenhof.nl

Van Hoogevest Architecten, Amersfoort

Wij zijn een breed georiënteerd architectenbureau, gespecialiseerd in nieuwbouw en restauratie. Samen met twee adviestakken op bouwtechnisch en architectuurhistorisch gebied, is binnen het bureau kennis aanwezig van het gehele bouwproces. Het bureau is bekend vanwege grote restauratieprojecten zoals het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Rijksmuseum in Amsterdam, de Rijksmunt en Geldmuseum in Utrecht, het Raadhuis van Dudok in Hilversum, de Kathedrale Basiliek de Nieuwe Sint-Bavo in Haarlem en de Nieuwe kerk in Delft. Op nieuwbouwgebied is het ontwerpen van scholen een belangrijk specialisme geworden. In 2009 bestond Van Hoogevest Architecten 100 jaar.

hoogevest

Website: http://www.vanhoogevest.nl

Koninklijke Eijsbouts, Asten

Koninklijke Eijsbouts is een klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken. Aan het functioneren van luidklokken, beiaarden, een torenuurwerk of figurenspel worden hoge eisen gesteld. Temeer daar een groot gedeelte van deze installaties is blootgesteld aan de vaak sterk wisselende omstandigheden van het klimaat. Het vertrouwen in een storingvrije werking van de installaties geldt dan ook 24 uur per etmaal en niet alleen van maandag tot zaterdag, maar ook op zon- en feestdagen.

Lees verder

Deskundig onderhoud door gespecialiseerde technici is daarbij niet weg te denken. Eijsbouts beschikt over een ervaren landelijke onderhoudsdienst, die borg staat voor storingvrije werking van de installaties. Treden onverhoopt toch storingen op, dan garandeert Eijsbouts reparatie binnen twee maal 24 uur.

 logo_eijsbouts

Website: http://www.eijsbouts.com

Koninklijke Woudenberg, Ameide

Koninklijke Woudenberg is een toonaangevend erkend restauratie-bouwbedrijf, dat o.a. het Rijksmuseum in Amsterdam heeft gerestaureerd.
Restaureren is een ambachtelijke bezigheid, maar dient in deze 21e eeuw wel op een eigentijdse manier te gebeuren. Vandaar dat wij investeren in een bedrijfsvoering die traditie en toekomst verenigt. Of het nu gaat om restaureren, renoveren, herbestemmen, ontwikkelen of onderhouden -of combinaties ervan, steeds is het bedrijf innoverend bezig.
Een betrouwbaar en meedenkend partner die maar één doel voor ogen heeft: onvoorwaardelijke kwaliteit.

Lees verder

We werken nauw samen met andere specialisten. Steenhouwerij Zederik maakt deel uit van Koninklijke Woudenberg. Hetzelfde geldt voor Smederij Tienhoven en Repstone, specialist in betonrestauratie. Door gebruik te maken van deze specialismen is steeds een integrale en tijdbesparende aanpak van projecten realiseerbaar.

 kw

Website: http://www.koninklijkewoudenberg.nl

Lakerveld ingenieurs- en architectuurbureau, Noordeloos

Lakerveld ingenieurs- en architectuurbureau heeft zich in haar ruim 25-jarig bestaan ontwikkeld tot een in de volle breedte van de bouwpraktijk opererend bureau. Duurzame herbestemming vormt een belangrijke onderdeel hierin. Het bureau onderscheidt zich in 4 groepen.

Lees verder

De groep INSTANDHOUDING houdt zicht veelal bezig met restauraties van monumentale gebouwen. De diensten die wij in deze groep onder andere verlenen zijn (partiële) restauratieplannen, plankostenregelingen, haalbaarheidsstudies, projectcoördinatie van werken in uitvoering en bouwhistorische onderzoeken en rapportages.

De groep ARCHITECTUUR behelst nieuwbouw, verbouw, uitbreiding en revitalisatie. De ontwerpopgaven waarmee wij ons bezighouden zijn zeer divers. Hiertoe behoren onder andere woonhuizen, woongebouwen, winkels, kantoren, verenigingsgebouwen en scholen (veelal inclusief kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en/of buitenschoolse opvang). Daarnaast vinden wij met een zelfde gedrevenheid de uitdaging in het uitbreiden en herinrichten van monumentale gebouwen. Daarnaast behoren het aanvragen van vergunningen, het aanbesteden, het ontwikkelen van uitvoeringstekeningen, projectcoördinatie, toezichthouding, optimalisatiestudies, haalbaarheidsstudies, opstellen PVE’s en dergelijke tot activiteiten binnen onze groep.

Het ONDERHOUD vindt zijn toepassing voornamelijk bij schoolverenigingen woningbouwcorporaties, verenigingen van eigenaars, vastgoedondernemingen, zorginstellingen, monumentenverenigingen en monumenteneigenaren. Hierbij valt te denken aan inspecties, meerjaren-onderhoudsplannen en projectcoördinatie in de uitvoeringsfase.

De groep BOUWHISTORIE houdt zich bezig met onderzoek en waardestellingen van historische panden en objecten.

De mogelijkheden betreffende de activiteiten binnen en tussen de groepen zijn divers. Voor advies op maat of meer informatie kunt u contact op nemen met ons bureau.

 lakerveld

Website: http://www.lakerveld-noordeloos.nl

Leidekkersbedrijf D. Koenders, Neede

Leidekkersbedrijf D. Koenders is een leidekkers- en loodgietersbedrijf dat zich graag onderscheidt door goede kwaliteit, gedegen ambachtelijk vakmanschap, uitgevoerd volgens de huidige normen en voorschriften, met moderne gereedschappen op een flexibele manier en in goed overleg met opdrachtgevers. Wij houden ons in hoofdzaak bezig met het bekleden van leien daken en alle bijkomende lood-, koper- en zinkwerken. Het restaureren en vervaardigen van ornamenten is ook onderdeel daarvan. Wij zijn werkzaam op het gebied van zowel restauratie, renovatie als ook nieuwbouw.

koenders

Website: http://www.leidekkersbedrijf-koenders.nl

Van Lierop, Boxtel

Als een van de eerste bedrijven in Nederland heeft Van Lierop het Keurmerk Plaagdier Management ontvangen uit handen van de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement bedrijven (NVPB). Van Lierop is het enige bedrijf in Nederland dat zich als NVPB lid uitsluitend richt op onderzoek naar en bestrijding van houtaantastende insecten en schimmels.

Lees verder

Met betrekking tot onze werkzaamheden in monumenten zijn met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RACM) bijzondere afspraken gemaakt die afwijken van de reguliere uitvoeringsrichtlijn. Het is belangrijk zoveel mogelijk het behoud van originele materialen en constructies te waarborgen. Bestrijdingsmiddelen worden zo beperkt mogelijk ingezet en alleen daar waar noodzakelijk. Indien gebruik wordt gemaakt van insecticiden zullen wij na uitvoering van de behandeling een registratieplaatje op een logische zichtbare plaats in het object aanbrengen.

vanlierop

Website: http://www.vanlierop.nl

MAS Architectuur, Hengelo

De afgelopen 150 jaar heeft MAS Architectuur ervaring opgedaan op het gebied van architectuur en stedenbouw. Disciplines als woningbouw, utiliteitsbouw, ziekenhuisbouw, restauratie en interieur staan ons na aan het hart. Onze professionals staan van het begin van het ontwerpproces tot aan de oplevering met een hedendaagse allesomvattende aanpak voor u klaar.

Lees verder

In nauw overleg met de gemeente Bronckhorst en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) realiseerde MAS Architectuur het nieuwe entreegebouw van het Heiligenbeeldenmuseum. Het nieuwe entreegebouw bestaat uit een entree en een ontmoetingsruimte ten behoeve van ontvangst van groepen. Het gebouw is geheel reversibel, dat wil zeggen dat het in delen uiteen gehaald kan worden, waarna de oorspronkelijke situatie grotendeels hersteld kan worden.

Voor MAS heeft de H.-Antonius-van-Paduakerk - waarin het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd zit - een speciale betekenis. Deze kerk is ontworpen door de architect P.J.H. Cuypers. Cuypers was de leermeester van architect E.J. (Jos) Margry, die op zijn beurt de grondlegger is van het hedendaagse architectenbureau MAS Architectuur. Volgens overlevering heeft Jos Margry zelfs voor Cuypers toezicht gehouden op de bouw van de kerk van 1853 -1855.

 logo_mas_architectuur
Website: http://www.masarchitectuur.nl

Oostveen Meesterschilders

>Oostveen Meesterschilders is een allround schildersbedrijf dat al bijna 60 jaar actief is op de particuliere en zakelijke markt in en om Midden-Nederland. Oostveen beschikt over een gespecialiseerde afdeling restauratie, waar ambachtelijke en zeer ervaren restauratieschilders het oude in ere houden met behulp van traditionele en waar mogelijk moderne technieken.

Lees verder

Vroeger was de smid, na de koning, één van de belangrijkste personen in het dorp. Hij maakte de wapens, de hoefijzers voor de paarden en het gereedschap voor onder andere de timmerman, wagenmaker en schoenmaker. De mensen konden niet zonder. Tegenwoordig is dat anders. De smid maakt voornamelijk luxeartikelen. Toch neemt dat niet weg dat er ook in deze tijden behoefte blijft aan ambachtelijke smederijen. Bij de werkwijze van Smederij Oldenhave staan kwaliteit en eerlijk vakmanschap centraal. Ze richten zich niet alleen op restauratie, maar ook op nieuw werk aan de hand van schetsen, die dan worden uitgewerkt. Eén van de specialisaties is het restauratiesmeedwerk in de monumentenzorg.

Fraaie voorbeelden zijn de restauratie van de fontein op het Binnenhof, de kroonluchters in de Ridderzaal en de restauratie van Michiel de Ruyter te Vlissingen.

Website: http://www.oostveenmeesterschilders.nl

Orgelmakerij Reil, Heerde

Johann Reil (München 1907) stichtte in oktober 1934 een eigen bedrijf te Rotterdam onder de naam ''Eerste Nederlandsche Orgelonderdeelen Fabriek''. In 1937 verhuisde het bedrijf naar Heerde. Aanvankelijk begonnen als toeleveringsbedrijf voor andere orgelbouwers werd in 1936 een eerste opdracht uitgevoerd aan het orgel in de Herv. Kerk te Lichtenvoorde. In 1938 volgde de bouw van een nieuw orgel (het eerste) voor de Geref. Kerk te IJmuiden-Oost.

Lees verder

Johann Reil legde zich steeds meer toe op het bouwen van mechanische orgels, waarvan het eerste in 1948 tot stand kwam (Geref. Kerk te Arnemuiden). Na zijn plotselinge overlijden op 5 mei 1960. zetten zijn beide zoons Albert en Han samen met hun moeder en het personeel de zaak voort.
In de loop van de zestiger jaren werd met name op het gebied van de techniek werd grote vooruitgang geboekt. Toch bleef er steeds een vraag, namelijk ''waarom klinken de nieuwe orgels nooit zo goed als de oude instrumenten uit met name de 16e, 17e, en 18e eeuw?'' Onvrede met het bereikbare klankresultaat, contacten met (o.a.) adviseur en organist Klaas Bolt en de inzichten die tijdens de Schnitger-herdenking in 1969 te Groningen werden opgedaan, leidden er toe dat de gebroeders Reil zich grondig gingen bezinnen op een andere aanpak. ''De Ouden'' moesten hun leermeesters worden, dat zou de enige garantie kunnen zijn voor het resultaat dat hen voor ogen stond. Een eerste orgel gerealiseerd vanuit die andere aanpak was het instrument dat werd gebouwd voor de Geref./Herv. Kerk te Dieren in 1970 (onder advies van Klaas Bolt). Vervolgens kwam de grote doorbraak: het besluit om het Schnitger-orgel van Uithuizen te kopieren voor de Prinses Julianakerk te Scheveningen (voltooid in 1973). Voortbouwend op de inzichten die de bouw van dit orgel had opgeleverd kwamen er tal van nieuwe instrumenten tot stand.

Het uitgangspunt voor de orgelmakers Reil is om instrumenten te maken waarmee organisten hun muzikale bedoelingen zo optimaal mogelijk kunnen realiseren. Vanuit die gedachte worden de nieuwe orgels verder ontwikkeld en verfijnd. Hierdoor werd de internationale belangstelling gewekt en is er een groot afzetgebied ontstaan buiten Nederland. Er zijn orgels gegaan naar Canada, Nieuw Zeeland en met name Japan, waar zeer innoverende orgels in nieuwe kerken gebouwd zijn. Ook Europa heeft de kwaliteit van de pijporgels uit Heerde ontdekt waar met name orgels werden geplaatst in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen.

Deze vooruitgang en dit kennis vergaren was buiten Nederland niet mogelijk geweest. Nederland heeft een schat aan historisch orgelbezit en dit wordt door de Nederlandse Monumentenzorg op een unieke wijze verzorgd. De vele restauraties, waar ook Orgelmakerij Reil een belangrijk aandeel in heeft gehad, hebben daardoor op indringende wijze aan de kennis van de orgelbouw bijgedragen. De orgelmakers Reil hebben deze kennis opmerkelijk weten te vertalen naar hun nieuwe orgels en zo deze cultuur geëxporteerd over een groot deel van de wereld.

Sinds 2001 (na het overlijden van Albert Reil) leidt Hans Reil samen met zijn vader Han Reil het bedrijf, daarbij dezelfde ideeën volgend om een resultaat te bereiken dat musici inspireert om muziek te maken.

 reil
Website: http://www.reil.nl

Rijkaart Elektrotechniek, Arnhem

Sommige vakgebieden moet je spannend maken, elektrotechniek heeft het van nature in zich. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Rijkaart Elektrotechniek BV laat zich niet van de wijs brengen en loopt in de voorste gelederen mee. Kwaliteit, efficiency, innovatie en kennisontwikkeling vormen de leidraad; klantvriendelijkheid en flexibiliteit de norm.

Lees verder

Innovatief denken is een opvallende constante in de bedrijfsvoering van Rijkaart Elektrotechniek. Dat was al zo toen opa J.M. Rijkaart de scepter zwaaide en is nog steeds zo nu kleinzoon Ronnie Rijkaart en diens zwager Jan Baars aan het roer staan. We zijn een allround elektrotechnisch installatiebedrijf met veel knowhow en ervaring en juist die veelzijdigheid is onze grote kracht.

De ruim veertig vaste medewerkers bij Rijkaart Elektrotechniek, praktijkmensen pur sang, volgen onder het mom ‘stilstand is roest’ op regelmatige basis cursussen en bijscholingen.

Rijkaart – tevens erkend leerbedrijf – is het enige elektrotechnische bedrijf in de directe regio dat actief is in bliksembeveiliging en aardingen. Een relatief onbekend vakgebied, omdat de gemiddelde mens er pas het belang van inziet wanneer hij er zelf mee te maken krijgt.

Rijkaart Elektrotechniek biedt een scala aan mogelijkheden op het gebied van inbraakbeveiliging, camerabewakingssystemen, ontruimingsinstallaties, brandbeveiliging en totale bliksembeveiliging.

 rijkaart
Website: http://www.rijkaart.nl

 

Smederij Oldenhave, Vorden

Het ambacht smid wordt vaak omgeven door een stukje nostalgie. Ook Smederij Oldenhave in Vorden ademt nostalgie uit. Niet in de laatste plaats door de ambachtelijke werkwijze die het bedrijf al sinds 1955 hanteert. In al die jaren heeft de smederij vooral een goede naam opgebouwd met de restauratie van kerken en kastelen. Wat weinig mensen echter weten, is dat het bedrijf ook voor de particulier veel kan betekenen.

Lees verder

Vroeger was de smid, na de koning, één van de belangrijkste personen in het dorp. Hij maakte de wapens, de hoefijzers voor de paarden en het gereedschap voor onder andere de timmerman, wagenmaker en schoenmaker. De mensen konden niet zonder. Tegenwoordig is dat anders. De smid maakt voornamelijk luxeartikelen. Toch neemt dat niet weg dat er ook in deze tijden behoefte blijft aan ambachtelijke smederijen. Bij de werkwijze van Smederij Oldenhave staan kwaliteit en eerlijk vakmanschap centraal. Ze richten zich niet alleen op restauratie, maar ook op nieuw werk aan de hand van schetsen, die dan worden uitgewerkt. Eén van de specialisaties is het restauratiesmeedwerk in de monumentenzorg.

Fraaie voorbeelden zijn de restauratie van de fontein op het Binnenhof, de kroonluchters in de Ridderzaal en de restauratie van Michiel de Ruyter te Vlissingen.

Website: http://www.smederijoldenhave.nl

Takkenkamp Voegwerken en Gevelonderhoud, Zelhem

Onze visie en onze lijfspreuk is kwaliteit toevoegen. Kwaliteit voor onze klanten, voor het onroerend goed, voor onze medewerkers, voor het milieu en voor onze leefomgeving. Wij zijn onder andere specialist in gevelonderhoud (renovatie en restauratie) en voegwerkherstel. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor steiger en hoogwerker verhuur.

Lees verder

Kernwaarden zijn voor ons: liefde voor het vak; respect voor het cultureel erfgoed; klant is leidend; permanente ontwikkeling van onze medewerkers; zorg voor het milieu; veilig en modern materieel; innovatief zijn en blijven; werken volgens de richtlijnen. Met onze waarden weten wij onze visie dagelijks invulling te geven tot tevredenheid van een klantenkring waar we trots op zijn.

Achter zo’n organisatie zit een geschiedenis, een begin. Zeker bij een familiebedrijf als het onze is dat iets wat bijzonder blijft en waar we trots op zijn. 70 jaar geleden werd Takkenkamp opgericht door de 1ste van nu 3 generaties werkzaam in het bedrijf. De organisatie was met name actief in het voegwerk in de nieuwbouwsector.
Van vader op zoon en nu kleinzoon is het bedrijf gegroeid naar een speler van formaat met een uitgebreid scala aan werkzaamheden, een schat aan ervaring en kennis en een prachtig personeelsbestand. Ondanks deze groei, hechten we waarde en houden we vast aan de sfeer van het familiebedrijf.

Het aanzicht van de buitengevel bepaalt de eerste indruk van een gebouw. De ontwerper en/of architect had een beeld of bedoeling voor ogen en u koos hiervoor omdat het u aansprak en u er wellicht zelfs verliefd op werd. Wellicht had u met het pand een specifieke bestemming of doel voor ogen. Daarnaast dient de gevel als schild om het vastgoed te isoleren en de kwaliteit te beschermen. Invloeden van buitenaf breken dit schild af, zorgen voor porositeit en geven vocht en vuil toegang.
De oplossing voor dit laatste is onderhoud. Gevelonderhoud, in de breedste zin van het woord, is een goede en onontkomelijke investering en moet met vakkennis en kwaliteitsbeheersing worden opgepakt. Dat is, samen met het voegen van nieuwbouwgevels, ons dagelijkse vak!

 takkenkamp
Website: http://www.takkenkamp.com

Timmer- en aannemersbedrijf De Vries, Hummelo

Timmer- en aannemersbedrijf De Vries verzorgt uw complete restauratie, nieuwbouw, verbouwing, renovatie en onderhoudsprojecten. Dit doen we met vakmanschap en met liefde voor het vak.
Mede door 135 jaar ervaring zijn wij gecertificeerd als 'Erkend Restauratie Bouwbedrijf' en kunt u rekenen op het vakmanschap en kwaliteit die uw project verdient. U kunt bij ons terecht voor alle voorkomende bouwwerkzaamheden; van groot tot klein, van ambachtelijke restauratie tot moderne nieuwbouw. Wij verrichten onze werkzaamheden voor particulieren, bedrijven, kerkelijke instellingen, stichtingen, rijksoverheden en lokale overheden.

Lees verder

Bij veel monumenten kom je oude timmertechnieken en bouwconstructies tegen. Methodes die hedendaagse bouw niet meer toegepast worden en daardoor bij veel bouwbedrijven in de vergetelheid zijn geraakt. Timmer- en aannemersbedrijf de Vries beschikt al 135 jaar over de kennis om alle monumenten in oorspronkelijke staat te restaureren, renoveren en/of te onderhouden. Bij deze projecten komt onze interesse voor oude bouwstijlen en liefde voor het restauratievak tot uiting. Met ons vakmanschap behoudt het monument zijn karakteristieke waarde en dragen wij bij aan het veiligstellen van het Nederlandse erfgoed. Om kozijnen, trappen en deuren weer in de originele staat te krijgen beschikken wij over een machinale afdeling.
Wij zijn klaar voor de toekomst om op een verantwoorde wijze met het verleden om te gaan.

 devries2

Website: http://www.devrieshummelo.nl

Van Dinther Bouwbedrijf, Schaijk

Van Dinther Bouwbedrijf, Schaijk

van_dinther_bouwbedrijf
Website: http://www.bouwbedrijfvandinther.nl

Van Wely Loodgieters en Leidekkersbedrijf, Groessen

Van Wely is een ambachtelijk familiebedrijf (3e generatie), dat zich vanaf de oprichting in 1921 bezig houd met lood, zink, koper en natuurleien op daken en gevels van hoofdzakelijk monumentale gebouwen. Ons werkgebied bevind zich in geheel Gelderland, een gedeelte van Utrecht en een gedeelte ven Overijssel. Wij voeren onze werkzaamheden zowel rechtstreeks voor een opdrachtgever als in onderaanneming uit. Wenst u ambachtelijk (v)dakwerk dan staan onze 8 vaste ervaren ambachtelijke medewerkers voor u klaar.

vanwely

Website: http://www.vanwelyleidekkers.nl

Print Friendly, PDF & Email