Wiki Loves Monuments: Fotografeer een SOGK-kerk voor Wikipedia en win!

Op 1 september ging Wiki Loves Monuments voor de zesde keer van start. Wiki Loves Monuments is de grootste fotowedstrijd ter wereld. Heeft u onlangs nog een mooie foto gemaakt van een van de SOGK-kerken, de synagoge van Zutphen of de kapel van Bronkhorst? Doe mee en win!

In 33 landen over de hele wereld gaan duizenden deelnemers deze maand weer op pad om foto’s van cultureel erfgoed te maken. Zij stellen deze foto’s beschikbaar voor vrij gebruik op Wikipedia. Vorig jaar deed Nederland niet mee met Wiki Loves Monuments. In 2013 wel en in dat jaar vielen er heel wat oude Nederlandse kerken in de prijzen. De grote winnaar van Wiki Loves Monuments Nederland 2013 was een fotograaf die werkt onder de naam ‘Uberprutser’ (op Wikipedia gebruiken mensen vaak een pseudoniem). Uberprutser stond maar liefst vier keer in de top 10 en won de wedstrijd met een foto van de Mariakerk van Wierum.

de_maria_kerk_in_wierum_3_edited

Deelnemers aan de Nederlandse versie van Wiki Loves Monuments kunnen dit jaar prijzen winnen voor:

  • de beste foto’s,
  • de meeste foto’s van unieke monumenten
  • en voor foto’s in twee speciale categorieën.

Twee speciale categorieën
Dit jaar is er een categorie voor de beste foto van een Dudok monument: een monument gebouwd door de bekende Nederlandse architect en stedenbouwkundige, Willem Dudok (1884-1974). Daarnaast is er dit jaar ook een speciale prijs voor de beste foto van een ‘ornament’ of gedetailleerde versiering aan een monument. Hiermee sluit Wiki Loves Monuments aan bij het thema ‘Kunst en Ambacht’ van Open Monumentendag.